Pas godt på dine børns mælketænder

Mælketænder

Mælketænderne er de første tænder, der vokser frem i munden hos børn. Det er disse tænder, der, efterhånden som man vokser op, bliver løse og går over i rokketænder for til sidst at falde eller blive hevet ud.

Mælketændernes sundhed har afgørende betydning for de senere blivende tænders sundhed. Derfor er der god grund til at passe på mælketænderne, og som forælder er det din opgave af hjælpe dit barn i denne proces. Med en kompetent tandlæge i Frederiksværk og Jyllinge kan du få råd og vejledning i at passe godt på dine børns mælketænder.

Derfor er mælketænderne vigtige

Inden mælketænder kan blive erstattet af blivende tænder, skal de blivende tænder udvikles i kæben. Dette er en lang proces, og derfor ligger de blivende tænder i kæben i mange år, inden de vokser frem. Men selvom de befinder sig i kæben, er de ikke upåvirkelige.

Er barnets mælketænder skadede af enten slag eller dårligt renhold, kan skader på mælketænder få konsekvenser for de blivende tænder. De blivende tænder kan nemlig blive påvirket af mælketændernes tilstand, og dette er altså den primære årsag til, at du skal passe på dine børns mælketænder.

Udover konsekvenser på længere sigt, kan mælketænder også have betydning for barnet her og nu. Tænderne hjælper naturligvis barnet med at tygge mad, og er tændernes tilstand dårlig, kan det få betydning for barnets lyst til at spise. Derudover spiller tænderne også en rolle i udviklingen af sprog, og dårlige mælketænder kan derfor forsinke barnets tale.

Sådan hjælper du dit barn – gode huskeregler

  1. Hold igen med sukker- og syreholdig mad og drikke

Sukker er en af de helt store syndere, når de kommer til udviklingen af tandproblemer. Sukker omdannes til syre af bakterier i munden, og dette nedbryder tændernes emalje. Du bør derfor holde igen med sukker- og syreholdige mad- og drikkevarer over for dit barn, hvis du vil undgå huller i tænderne.

  1. Børst barnets tænder

Selvom barnet kun har én eller få tænder i munden, er det vigtigt at huske tandbørsten. På samme måde som for voksne bør tænderne blive børstet to gange dagligt for at fjerne bakterier og madrester. Når barnet ikke selv kan børste sine tænder, må du som forældre gøre det. Efterhånden som barnet bliver ældre, kan I begynde at hjælpe hinanden med børstningen, indtil barnet selv kan klare opgaven.

  1. Tag dit barn til tandlæge

Også børn har brug for professionel forebyggelse og behandling. Du kan tage dit barn med til en venlig tandlæge i Ølstykke, hvor mælketænderne vil blive talt samt undersøgt for huller og graden af renhold. Her foregår tandlægebesøget i børnehøjde.
Smilklinikken
Jyllingecentret 41
4040 Jyllinge
46 73 03 30

Smilklinikken
Strandgade 24
3300 Frederiksværk

Comments are closed.