Hvordan undgår jeg syreskader?

syreskade hillerød tandlæge

Syreskader på tænderne – også kaldet tanderosion – forårsages af syre på tænderne, som blødgør og beskadiger tandemaljen. Syre- og sukkerholdige mad- og drikkevarer, for eksempel frugtjuice, sodavand og slik, kan demineralisere og blødgøre tandens overflade og gøre den mere modtagelig overfor udbredte tandproblemer.

Syreskader på tænderne er en voksende bekymring blandt tandklinikker landet over, fordi mange spiser søde sager, og drikker juice og sodavand oftere end anbefalet. Der ses altså en stigning i antallet af personer med syreskader på tænderne, hvor tykkelsen af tandemaljen er nedsat, og hvor tændernes form og udseende har taget skade som følge af det. Typisk bliver man ikke klar over, at man har syreskader på tænderne, indtil det har nået et vis stadie. På længere sigt kan syreskader på tænderne derfor kræve en omfattende tandbehandling for at beskytte tænderne og deres inderste dentin.

I denne artikel vil der her i samarbejde med en erfaren tandlæge i Hillerød være gode råd til, hvordan du og resten af familien kan undgå og forebygge mod syreskader.

Hvad er årsagen til syreskader?

Når du udsætter dine tænder for syrer fra henholdsvis mad- og drikkevarer, blødgør og mister de noget af deres naturlige indhold af mineraler. Dit spyt er bl.a. med til at neutralisere surheden i det du indtager, men fordi dine tænder er langsomme om at “reparere sig selv”, og fordi du indtager syreholdige mad- og drikkevarer ofte, kan spyttet ikke nå at rense tænderne hurtigt nok.

Tandlæger landet over anbefaler derfor, at indtagelsen af bl.a. frugtjuice, sodavand og søde sager holdes til et minimum. Syre- og sukkerholdige mad- og drikkevarer behøves ikke at undgås fuldstændigt, men man skal spise og drikke med omtanke for de tænder, man helst skal have hele livet.

Hvad kan jeg gøre, hvis skaden er sket?

Hvis din tandlæge har diagnosticeret dig til at have syreskader på tænderne, vil han eller hun, uanset om der er tale om en tandlæge i Nordsjælland, i Hovedstadsområdet eller på Fyn, identificere omfanget af dine syreskader samt give dig gode råd til, hvad du selv kan gøre. Eksempelvis kan du, udover at minimere indtaget af syre- og sukkerholdige mad- og drikkevarer, drikke af et sugerør for at minimere væskens kontakt med dine tænder. Ved mere omfattende syreskader på tænderne vil din tandlæge råde dig til helt at undgå syre- og sukkerholdige fødevarer samtidig med, at du følger en specifik tandpleje til daglig.

Nordsjællands TandlægeCenter
Frederiksgade 2A
3400 Hillerød
Tlf: 48 26 76 86

Comments are closed.